Workshops

    Liever iets maken  ?

Lepelsnijden lepel snijden houtsnijden

Hieronder vind je een overzicht van alle workshops. Heb je vragen of een voorstel voor een workshop op maat, laat zeker iets weten!

Op de agenda kan je zien wanneer er binnenkort een workshop doorgaat en ook de prijzen. In het gastenboek kan je ook lezen hoe anderen de workshops ervaarden.


De meeste workshops gaan door in het Lepelbos in Torhout. Dat is ons stukje paradijs hier op aarde. Onder de grote zomereiken geniet je van een dagje rust, natuur en werken met je handen in de buitenlucht. Aan het kampvuur kan je steeds even opwarmen en maken we koffie, thee of verse soep. Er is een toilet en we kunnen ook overdekt werken bij minder goed weer. Als 4uurtje is er altijd taart of cake.


Andere workshops gaan door in House of Time waar we in een groot atelier kunnen binnen werken of ook buiten op deze bijzondere plaats in Brugge.


Workshops met kleine groepen of 1op1 gaan door in mijn atelier en winkel: het Lepelhuis.

Wij wonen in een oud gezellig herenhuis aan de rand van het Brugse centrum. Parkeren is meestal geen probleem en ook het station is dichtbij.

Alles wat ik maak staat of hangt rond je en werkt hopelijk inspirerend.


Workshops op een andere locatie of bij jou thuis zijn ook mogelijk. Stuur me een berichtje als je eens de mogelijkheden wil bespreken.


Leve het groenhoutambacht! en graag eens tot binnenkort,


Harald

Lepelsnijden Basis 


Maak je eigen (kook)lepel uit een vers stukje hout, fantastisch toch! Leer ook over hout en de gereedschappen zodat je thuis verder kunt experimenteren en genieten van deze prachtige manier  van houtbewerken.


Cursusinhoud:


 • het hout: oogsten, soorten, structuur en eigenschappen
 • het gereedschap: kliefmes, bijl, houtsnijmes en lepelmes
 • veilig gebruik en onderhoud van het gereedschap
 • van stammetje tot rechte (kook)lepel, verschillende snijtechnieken en mesgrepen
 • afwerking, schuren of niet?, olieën en decoratieve elementen


De workshops gaan door in het lepelhuis, het lepelbos, of op jouw locatie.

Iedere deelnemer heeft zijn eigen kapblok, We zorgen voor koffie, thee, soep of iets lekkers in de pauze.

In het bos werken we rond het kampvuur. In het Lepelhuis is ook steeds een middag- of avondmaal voorzien.

Het nodige gereedschap en hout is voorzien, wie wil kan zijn eigen bijl of mes meebrengen.


Voor wie? Vanaf 14jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Maximum 6 deelnemers in het Lepelhuis, maximum 12 voor workshops in het Lepelbos.


Meer info zie agenda

lepelsnijden
lepel snijden

Lepelsnijden Gevorderden 1,2,3


Voor wie de basisworkshop volgde of reeds een aantal lepels heeft gemaakt, gaan we een stap verder. Je leert nieuwe snijtechnieken met bijl en mes, maar ook bekijken we de vormgeving en verhoudingen van verschillende soorten lepels en gaan we dieper in op decoratieve technieken.


Cursusinhoud gevorderden 1


Spelen met de groei, de kleuren en de jaarringen van het hout. In de voormiddag starten we met een degelijke dosis theorie over hoe we de vezelrichting van het hout kunnen benutten en maken we een pollepel of taartschepper uit een kromme tak, in de namiddag maken we een veerlepel door optimaal de jaarringen als decoratief element te gebruiken.


Cursusinhoud gevorderden 2


Deze dag draait rond decoratieve technieken om het handvat van je lepel uniek en bijzonder te maken. In de voormiddag gaan we aan de slag met chipvarving en het snijden van letters en figuren. In de namiddag komt Nico van handgemaakt geluk erbij om zijn specialisatie kolrosing te demonsteren en gaan we zelf aan de slag met deze mooie oude techniek onder zijn begeleiding.


Cursusinhoud gevorderden 3


De kern van deze dag is de koningin der lepels: de eetlepel. Om aangenaam te zijn en goed te passen in je mond heeft een eetlepel enkele eigenschappen die andere lepels niet hebben. Bovendien is het bij een eetlepel nog belangrijker dat de vlakken zo glad mogelijk gesneden zijn. Glad afwerken begint met een goede basis met de bijl en bekijken we de invloed van vormgeving op afwerking. Daarna gaan we verder met theorie, een aantal tips en technieken voor mes en lepelmes.


Cursusinhoud gevorderden 4


Ode aan de hals! Al te vaak wordt in het design van lepels gedacht aan een kom en een handvat eraan maar eigenlijk is er zoveel meer te doen in de transitie van de kom naar de steel. We starten met een dolfijnlepel met specifieke golving in het zijprofiel en bekijken een aantal andere manieren om de hals in de kijker te zetten door specifiek gebruik van facetten, decoratieve snedes, een kiel of een andere vorm in het bovenaanzicht. Als afsluiter maken we een minilepeltje van maar 4cm groot als hangertje of oorring om onze eigen hals te versieren of als cadeautje.


De workshops gaan door in  het atelier van House of Time of het Lepelbos

Iedere deelnemer heeft zijn eigen kapblok, We zorgen voor koffie, thee, soep of iets lekkers in de pauze.

Het nodige gereedschap en hout is voorzien, wie wil kan zijn eigen bijl en/of messen meebrengen.


Voor wie? Vanaf 18jaar, met enige ervaring en honger naar meer. Maximum 10 deelnemers 


Meer info zie agenda

Lepelsnijden 1op1 masterclassVoor wie zich helemaal wil onderdompelen in de wereld van het lepelsnijden heb ik mijn kennis en ervaring vertaald in een uitgewerkt programma van 5 volle dagen. Dit zorgt voor een stevige basis voor wie zich echt wil verdiepen in het ambacht. 


De inhoud is deels flexibel en stem ik af op jouw ervaring, dus ook beginners zijn welkom.


Cursusinhoud:


 • het hout: we leren het hout lezen en bekijken de mogelijkheden en moeilijkheden van verschillende soorten en groeivormen.
 • klieven: verschillende technieken (bv klieven  in 3 delen, kliefmes, wiggen..) en gereedschappen
 • de bijl: ontwikkelen van jouw systeem van stam tot lepel
 • het mes: we bespreken en oefenen verschillende mesgrepen en hun toepassingen om snel en ook glad af te werken.
 • het lepelmes: 4 grepen, gald afwerken van de kom en snijden met de twcacam
 • veilig gebruik, slijpen en onderhoud van elk gereedschap
 • afwerking, kolrosing, basis chipcarving en verftechnieken
 • aanvullende projecten;  kapblok op poten, berkenschorschede, bijlhoes in leder, handvat voor houtsnijmes, afwetblok,..)


Deze 1 op 1 opleiding gaat door in het Lepelhuis (met ook uitstap naar het Lepelbos)

De prijs is 790 euro voor de 5dagen (excl BTW, middagmaal inbegrepen)

Bij aangeschakelde dagen is overnachting met avondmaal en ontbijt mogelijk. 140 euro voor 4 nachten.


Voor meer info mag je me zeker contacteren!

houtsnijden
workshop

                           1 op 1 workshops


Zelf heb ik veel opleidingen en workshops gedaan van 1 dag tot volledige weken bij ervaren houtbewerkers als enige leerling die leert van een meester. Ik kon er intens werken aan de skills en houtcreaties die ik wou of nodig had op dat moment. Het verhaal van elke meester heeft mijn werk maar ook mijn visie op mijn ambacht ongelooflijk verrijkt.


Het is een fantastische manier om te leren maar ook om zelf mijn ervaringen en kennis over te brengen. 1 op 1 is volledig op jouw maat en op jouw tempo, met de projecten die je zelf kiest. 

Sommige producten zoals krimppotten of grote schalen zijn zoiezo moeilijk in een grote groep te leren.


Het is een combinatie van voortonen, begeleiden, ondersteunen, uitleggen en inspireren. Er is dan ook veel flexibiliteit om dieper in te gaan op houtsoorten of gereedschappen maar ook over mijn ervaringen om van mijn passie mijn beroep te maken enz.


Met 2 tegelijk kan eventueel ook op voorwaarde dat jullie elkaar kennen en vergelijkbare ervaringen hebben. Ook kinderen en jongeren zijn zeker welkom!


De 1 op 1 opleiding gaat altijd door in het Lepelhuis en bij langere opleidingen ook deels in het Lepelbos. De prijs is 175 euro voor de eerste 2dagen en 160 euro voor de 3de dag en verder. (excl BTW)

Bij dagworkshops is het middagmaal inbegrepen. Overnachting is mogelijk op aanvraag.

Voor kortere opleiding is de prijs 40 euro per uur. (excl BTW)


Voor meer info mag je me zeker contacteren!

Kuksa Weekend


Een kuksa of guksi of kåsa is een traditionele scandinavische houten mok. Van je eerste koffie smorgens

tot het dessertje savonds, alles past er in ;-). Zoveel leuker om te drinken of eten uit je eigen handgemaakte houten kuksa!


Cursusinhoud:


 • het hout: oogsten, soorten, structuur en eigenschappen, waar zit de kuksa in de stam?
 • de werkplaats: kapblok op poten met steunen en wiggen en/of de werkbank
 • het gereedschap: kliefmes, bijl, haalmes, houtsnijmes, twcacam, gutsen, hondepootguts en duwmes
 • veilig gebruik en onderhoud van het gereedschap
 • van stammetje tot kom, tekenen en snijtechnieken
 • afwerking, drogen zonder barsten! schuren of niet?, olieën en decoratieve elementen


De workshops gaan door in het het lepelbos, of op jouw locatie. 

Iedere deelnemer heeft zijn eigen kapblok, We zorgen voor koffie, thee, soep of iets lekkers in de pauze.

In het bos werken we in de overdekte werkplaats tussen de bomen. Wie wil kan blijven slapen in het bos en dan koken we samen op het kampvuur.

Het nodige gereedschap en hout is voorzien, wie wil kan zijn eigen gereedschap meebrengen.


Voor wie? Vanaf 18jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Maximum 10 deelnemers.


Meer info zie agenda

kuksa
teambuilding

Krukjes 2daagse


We starten met een stam uit het Lepelbos en in 2dagen maak je daarvan een supergezellig krukje of klein stoeltje. Je leert precies klieven van het hout en op het schaafpaard snijden we alle onderdelen op maat. De stokken zetten we in elkaar met pen- en gatverbindingen en voor wie wil leer je de oude en oersterke manier van ovale pennen persen in ronde gaten, dus een verbinding zonder lijm maar sterk genoeg om zelfs aan je krukje te gaan hangen. Voor de zitting leer je verschillende weeftechnieken met natuurlijke vezels en/of touwen en kan je volledig je eigen creatieviteit in je krukje leggen. De 2dagen liggen een aantal weken uit elkaar omdat tussenin de onderdelen dienen te drogen


Cursusinhoud:


 • het hout: geschikte houtsoorten, werken met de vezelriching en leren de kliefrichting beïnvloeden. Drogen van het hout en krimprichting gebruiken voor de verbinding. Kiezen tussen gekliefd hout of volle ronde stokken.
 • de werkplaats: de kliefstand voor het gericht klieven, het schaafpaard voor het snijden van de onderdelen en de werkbank voor het maken van de pen- en gatverbindingen. Het weven doen we gezellig bij het kampvuur.
 • het gereedschap: kliefmes, bijl, haalmes, spoofschaafje, penslijper, houtboren, verschillende soorten klemmen en weefstokken
 • veilig gebruik van het gereedschap
 • weven van de zitting volgens motief, kleuren en vezels naar keuze. De touwen en vezels zijn inbegrepen in de prijs en ik zorg steeds voor een mooie variatie. Breng een foto mee van je eigen motief of laat je inspireren door een van de voorbeeldkrukjes.De workshops gaan door in het het lepelbos, of op jouw locatie.

Iedere deelnemer heeft zijn eigen kapblok, We zorgen voor koffie, thee, soep of iets lekkers in de pauze.

In het bos werken we in de overdekte werkplaats tussen de bomen. Wie wil kan blijven slapen in het bos en dan koken we samen op het kampvuur.

Het nodige gereedschap en hout is voorzien, wie wil kan zijn eigen gereedschap meebrengen.


Voor wie? Vanaf 18jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Maximum 7 deelnemers.


Meer info zie agenda


Schaal Weekend


Een schaal is een pak groter dan een kuksa en daarom is de basis van dit weekend ook werken met een adze (of ook dissel, zie foto) en afwerken met gusten. De buitenkant is dan weer met de bijl en het houtsnijmes. Een weekend genieten in het bos en je eigen handgemaakte kom of schaal maken.


Cursusinhoud:

 • het hout: oogsten, soorten, structuur en eigenschappen, waar zit de schaal in de stam?
 • de werkplaats: kapblok op poten met steunen en wiggen en andere vormen om de kom de klemmen op de werkbank
 • het gereedschap: kliefmes, bijl, haalmes, houtsnijmes, adze, gutsen en spookschaafjes
 • veilig gebruik en onderhoud van het gereedschap
 • van halve stam tot schaal, tekenen en snijtechnieken
 • afwerking, drogen zonder barsten! schuren of niet?, olieën en decoratieve elementen


De workshops gaan door in het het lepelbos, of op jouw locatie. 

Iedere deelnemer heeft zijn eigen kapblok, We zorgen voor koffie, thee, soep of iets lekkers in de pauze.

In het bos werken in de overdekte werkplaats tussen de bomen. Wie wil kan blijven slapen in het bos en dan koken we samen op het kampvuur.  Het nodige gereedschap en hout is voorzien, wie wil kan zijn eigen gereedschap meebrengen.


Voor wie? Vanaf 18jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Maximum 10 deelnemers.

Meer info zie agenda

teambuilding

Krimppot Workshopdag 


Ontdek en leer de magie van een krimppot!

een krimPPot? wat is dat?


We beginnen met een vers stammetje op maat te zagen. Dan boren we een gat in de lengte van het stammetje en tot aan de rand hakken we het hout weg met een beitel. Mooi afwerken doen we met een houtsnijmes. Aan de onderkant snijden we een gleuf aan de binnenkant. Hierin komt een schijfje van droog hout dat we net op maat maken.


Omdat het stammetje nog vers was begint het te drogen en te krimpen zodat uiteindelijk het schijfje vast krimpt in de gleuf. Zo krijg je een pot die mooi dicht is onderaan en die vast zit enkel door het krimpen van het hout. Als afwerking kan je de pot schilderen of creatief gebruik maken van de schors of de kleuren van het hout. Als laatste komt het dekseltje op maat dat heel mooi aansluit en net een beetje klemt als je het dicht doet.

Een potje van hout, gemaakt met veel liefde en een beetje magie.


Het klinkt waarschijnlijk wel iets makkelijker dan het eigenlijk is. Bij elke stap gaan we dieper in op het gereedschap, de techniek en mogelijke fouten of moeilijkheden. Iedereen gaat naar huis met minstens 1 afgewerkt potje!


Workshopdag krimppot vervolg:

Wie de basis volgde of al wat ervaring heeft met krimppotten gaan we een stapje verder:

- sluitdeksels (met draaistuk, schuine pin of rechte pin)

- inlegdeksel

- krimppot met poten

- krimpdozen


De workshops gaan door in het atelier van House of Time in Brugge.

We zorgen voor koffie, thee en iets lekkers in de pauze. Lunch dien je zelf mee te brengen.


Het nodige gereedschap en hout is voorzien, wie wil kan zijn eigen houtsnijmes en/of haalmes meebrengen.


Voor wie? Vanaf 18jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Maximum 8 deelnemers.


Meer info zie agenda

Mesworkshop


Je eigen handgemaakt en uniek mes voor al je houtsnijwerk!

Het mes zelf smeden doen we niet, daarvoor kan je je eigen lemet meebrengen of eentje kiezen uit mijn uitgebreide voorraad van verschillende soorten houtsnijmessen en lepelmessen van verschillende smeden. 

Je leert wel een handvat maken, het lemet te bevestigen en een hoeje of doosje te maken ter bescherming van het mes. Het wordt jouw mes


Workshopinhoud:


 • Het handvat: er zijn verschillende mooie houtsoorten om uit te kiezen of maak een handvat uit 2 of meerdere houtsoorten door de delen aan elkaar te lijmen. Geef het hanvat vorm door te snijden met mes of spookschaaf en/of te schuren, al dan niet met facetten. We bekijken de ergonomie van een meshandvat en je past deze aan naar jouw hand en het doel van het mes.
 • Bevestigen van het mes: je kan kiezen uit 3 technieken:
  • inbranden van de tang van het mes
  • gat of sleuf boren voor de tang en lijmen
  • rond gat boren en opvullen met hout naast de tang
 • Hoesje of doosje maken: voor een houtsnijmes leer je een wikkelhoejse te weven uit schors of leer en voor een lepelmes kan je een houten doosje leren maken met pin.


De workshops gaan door in het atelier van House of Time in Brugge.

We zorgen voor koffie, thee en iets lekkers in de pauze.  Wie een specifiek mes zoekt, geef mij een seintje, de gemiddelde prijs voor de messen die ik meebreng is 50 euro, graag geld meebrengen op de dag van de workshop.


Het nodige gereedschap en hout is voorzien. Heb je zelf een mooi stukje hout of lemet, breng het zeker mee.


Voor wie? Vanaf 18jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Maximum 8 deelnemers.


Meer info zie agenda

teambuilding

Kom draaien op de trapdraaibank


Als je leert draaien op een trapdraaibank heb je het gevoel dat je een eeuwenoude ambacht beleeft en weer tot leven brengt! De eenvoud van de draaibank en de slierten vers hout die in het rond vliegen zijn een betoverende ervaring om zo uit een blok vers hout iets moois te maken.

Een kom die je zelf zo hebt gedraaid is meer dan zomaar een kom. Het vraagt zowel fysieke inspanning als finesse, maar ook techniek en een goed begrip van hoe je draaihaak het hout snijdt. Op het einde van de workshop ben je moe maar ook tevreden.

Ik ben trots deze ambacht ook in Vlaanderen te kunnen doorgeven.


Cursusinhoud:


- hakken van de ruwe vorm van de kom met een bijl

- werking en bouw van een trapdraaibank

- principes van houtdraaien met haken en verschillende soorten haken

- draaien van de buitenkant en voet van de kom

- draaien van de binnenkant

- afwerken met lepelmes van voet en bodem


De workshops gaan door in het het lepelbos, of op jouw locatie.

Iedere deelnemer heeft zijn eigen kapblok en trapdraaibank. We zorgen voor koffie, thee, soep of iets lekkers in de pauze.

In het bos werken in de overdekte werkplaats tussen de bomen. 

Het nodige gereedschap en hout is voorzien, wie wil kan zijn eigen bijl en lepelmes meebrengen.


Voor wie? Vanaf 14jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Maximum 6 deelnemers.


Meer info zie agenda

Slijpavondje / workshop slijpenWerken met heel scherp gereedschap maakt ons werk zoveel makkelijker en vooral aangenamer! Toch is het voor velen een drempel om er echt aan te beginnen of een kleine vrees om iets verkeerd te doen.

Er bestaan heel veel verschillende soorten gereedschap (met vaak zeer verschillende prijs) en technieken om je houtsnijmes, lepelmes en bijl te onderhouden. Mijn principe is bovenal: eenvoud siert en als het werkt dan werkt het :-)


Workshopinhoud:


 • geometrie van een snede: verschillende soorten staal en vormen van snede, hun toepassing en invloed op het slijpen
 • slijpgereedschap: bespreking verschillende soorten slijpstenen en slijpmaterialen
 • de techniek: slijpen van mes, lepelmes en bijl met verschillende systemen
 • veilig slijpen!
 • onderhoud van het snijgereedschap en stroppen


De workshops gaan door in het het lepelhuis of op jouw locatie. 

We zorgen voor koffie, thee en iets lekkers in de pauze. Elke deelnemer krijgt ook een aantal vellen heel fijn schuurpapier en stropping compound om zijn eingen slijpset samen te stellen.


Het nodige gereedschap is voorzien, breng mee wat je graag zou willen (leren) slijpen.


Voor wie? Vanaf 18jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Maximum 6 deelnemers.


Meer info zie agenda

teambuilding
schaafpaard
schaafbok

Schaafpaard/Basis groenhoutwerking 4daagse Het schaafpaard, de werkbank van het bos, is het begin van een nieuwe reis doorheen de wereld van vers hout bewerken en ideaal om alles te maken wat poten heeft of uit een groot stuk hout gemaakt wordt. Hij is onmisbaar voor het maken van krukjes, banken en stoelen of gewoon een kapblok op poten, maar ook voor bogen, stelen, wandelstokken, kuskas en grote kommen is hij heel handig. Het principe is dat je het werkstuk klemt door te duwen met je benen en dan heb je beide handen vrij om met een haalmes of spookschaaf snel en vooral goed het hout te bewerken. In tegenstelling tot een bankschroef is ook het stuk in een mum van tijd gedraaid of verplaatst door even de druk van je benen los te laten. Natuurlijk is het beste gereedschap om een schaafpaard te maken een schaafpaard! :-), daarom heeft elke deelnemer zijn eigen paard ter beschikking. We werken in het bos en onder de bomen waaruit we elk onderdeel zullen maken en het kampvuur zorgt elke dag voor luch, koffie en thee.


Werken met een schaafpaard voelt heel natuurlijk aan en is zalig om te doen. Dat is ook de kern van de 4daagse. Leren en ontdekken maar ook genieten van het buiten zijn en werken met je handen maar ook van het contact met elkaar en het mooie Lepelbos waarin we verblijven.


Cursusinhoud:


 • het hout: we starten met het vellen en/of verzagen van een boom en gaan op zoek naar de  verschillende onderdelen in het hout. Welk hout is geschikt wat betreft soort en groeiwijze, waar moeten we op letten en hoe doen we dit werk veilig. We leren hoe hout groeit, droogt en werkt en vooral hoe we moeten klieven om de sterkte van het hout te bewaren. Verschillende soorten  hout zijn beschikbaar!
 • het gereedschap: leren werken met haalmessen (=trekmessen), duwmes, (trek)zagen, spookschaaf, avegaar, bijl, kliefmes, (houten) wiggen, penslijper en houtsnijmessen
 • de technieken: elk onderdeel wordt in de juiste volgorde gemaakt en telkens worden de mogelijke keuzes en aandachtspunten besproken. Schaafpaarden kennen een lange geschiedenis en er bestaan verschillende varianten met elk hun voordelen. Tussenin is er ruimte voor kleine projecten zoals het maken van een kapblok op poten, een kliefhamer, zaagbok, kliefstand of misschien zelfs een eerste krukje gemaakt met je eigen paard. 
 • veilig werken en onderhoud van de verschillende gereedschappen en advies over aankoop en verschillende soorten.


Deze cursus gaat door in het Lepelbos, indien nodig onder grote shelters. We werken van 9u30 tot rond 17u en op de 4de dag sluiten we af rond 14u. Alle gereedschap, hout, dranken en lunch zijn inbegrepen in de prijs. Wie wil kan ook blijven kamperen in het Lepelbos  en "s avonds wat verder werken of relaxen bij het kampvuur. Brandhout is voorzien.


Voor wie? Vanaf 18jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Maximum 8 deelnemers.

Prijs: 375 euro  (8 euro per nacht voor kamperen)  Voor data zie agenda

teambuilding

Workshop op maat en teambuildings
Samen met jouw vrienden, team of familie eens een dagje er helemaal uit?!


Houtsnijden met bijl en mes, vuurworkshop en samen koken op het kampvuur.


Bij het houtsnijden komen vaak onverwachte talenten en creatieve hersenspinsels naar boven. Er is  tijd en ruimte om te praten, gezelligheid staat centraal. Het koken op kampvuur is avontuurlijk en samenwerking smaakt naar meer. De vuurworkshop zorgt voor spanning en toch wat sensatie. Ook een klein beetje competitie mag wel tijdens de vuurwedstrijd. Wil je nog meer activiteiten toevoegen neem dan een kijkje op de bushcraftpagina.De workshops gaan door in het het lepelbos, of op jouw locatie.


Het programma wordt op maat gemaakt in onderling overleg en passend bij jouw groep.


Stuur me een berichtje voor meer info of prijzen.


Tot bij het kampvuur!