Gast Workshops

    Crafts in het Lepelbos


Lepelsnijden lepel snijden houtsnijden

Af en toe nodigen we bijzondere externe lesgevers uit in het Lepelbos om daar een workshop te komen geven.

Hieronder kan je zien wat de komende tijd op het programma staat.

Wendeschuhe  3-5 nov 2023


(Gastlesgever: Beke Olbers)


Alles kan je zelf maken, dus ook de schoenen die je draagt!  Hoe geweldig zou het zijn als je weet hoe je zelf je schoenen kunt maken, van sandaal tot echte boots?  Een eigen ontwerp, met zoelen naar keuze en dit ook nog eens volledig op de maat van jouw eigen voeten gemaakt. 

Kom en maak je voeten en hartje blij met een paar handgemaakte half hoge schoenen of lage 'boots'!


Je leert je eigen patroon tekenen voor een paar lage of half hoge schoenen.  Je gebruikt je eigen voeten als uitgangspunt en zo worden het schoenen die precies voor jou gemaakt zijn. Iets wat in deze moderne tijden uiterst uniek is!
Er wordt gewerkt volgens het traditioneel 'Wendeschuh' patroon (Middeleeuwse of Viking schoenen). Deze gaat uit van een schoen die binnenste buiten wordt genaaid waardoor je een mooie ronde schoen krijgt die goed aansluit.
Je kan er je eigen moderne 'touch' aan geven, alles bepaal je immers zelf (behalve de zool)!  Dat is het fijne aan handwerk.

Naast het ontwerpen, leer je natuurlijk ook om deze te knippen en te naaien. Je leert hierbij naaien met 2 naalden (de zadelmakerssteek) en werken met een rechte priem en een schop els (gebogen priem).

Via een demo wordt uitgelegd hoe je thuis zelf een flexibele rubberzool onder je schoenen kan zetten. Omdat dit door de droogtijd enkel thuis kan, worden alle materialen hiervoor mee gegeven.  Met een rubberzool heb je veel grip en dit is ideaal om stil te sluipen in de natuur of te wandelen op verschillende ondergrond!

Wij werken  met natuurlijk gelooid koeienleer, tuigleer, zadelmakers naalden en gebogen priemen.

Een deel van het naaiwerk vraagt om wat 'kracht' in je handen.


Na afloop ga je uiteraard naar huis met je zelfgemaakte schoenen en een patroon dat je eindeloos kunt hergebruiken.
En je hebt de kennis om een volgende paar te maken en nieuwe te ontwerpen, ook voor andere mensen.


Deze workshop wordt gegeven door Beke Olbers van extrabushcraft.nl. Zij is sinds 2001 lesgever in bushcraft en ontwikkelde doorheen de jaren heel wat kennis en ervaring in traditionele crafts.


Prijs: 345 euro/pp

Duur: lang weekend (vrijdag 10:00 - zondag ± 16:00u)
Aantal deelnemers: min 6 - max 10
Voorkennis: niet nodig
Locatie: afhankelijk van het weer zal deze cursus doorgaan in het Lepelbos (Groenehove Torhout) of House of Time (Brugge)

Overnachting: Indien de cursus doorgaat in het Lepelbos kan er overnacht worden in de hut (6 matrassen aanwezig, zelf slaapzak-hoeslaken-kussen meebrengen) of buiten (zelf tent en matras meebrengen)10 euro/pp/pn
Inclusief: alle materialen, koffie - thee - vruchtensap, 1x soep, 1x taart
Exclusief:Picknick. Indien je blijft overnachten spreken we via potluck af voor het avondmaal, er is de mogelijkheid tot koken/opwarmen op kampvuur of gasvuurtje.


Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar harald@lepelhuis.be
Workshopdag Waaiervogel zondag 2 juli


(Harald samen met Sandra Witteman, specialist waaiervogels uit Nederland)
Wat ga je doen?

Je gaat zelf zo'n geweldige waaiervogel maken. Misschien wel twee!


Uit een blokje hout ga je een vogel snijden volgens een eeuwen oude traditie. Je begint met het vormgeven van de veren voor de vleugels. Hiervoor gebruik je beitel, mes en guts. Daarna snij je de veren los met een speciaal mes, een splijtmes. Is dit gelukt, dan zaag je het vogeltje uit het hout om vervolgens met beitel en mes de vogel haar vorm te geven. Als laatste breng je de veren in de positie van vleugels en klaar is je vogel!


Ok dit klinkt misschien een beetje eenvoudiger dan het is, maar iedereen kan het! Ervaring met houtsnijden is altijd handig maar is zeker niet nodig om met een mooie vogel naar huis te gaan!


Prijs: 90 euro/pp

Duur: 10u - 17u
Aantal deelnemers: min 6 - max 10
Voorkennis: niet nodig
Locatie: het Lepelbos (Groenehove Torhout) 


Inclusief: alle materialen, koffie - thee - vruchtensap, en een lekker 4uurtje
Exclusief: Picknick. 


Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar harald@lepelhuis.be
3-delige cursus met LIEVE LIECKENS: Vlechten met Wilg


Lieve is al meer dan 25 jaar ben bezig met het vlechten van manden, reuzen, en design stukken op ambachtelijke wijze. Zo maakte ze van haar hobby en passie haar beroep. Kwaliteit heeft ze hierbij altijd het vaandel gedragen en wordt verzekerd door duurzaam vakmanschap. We zijn trots Lieve te mogen ontvangen in ons bos voor deze 3 workshops!


Deze cursus is zo opgebouwd dat we er naartoe werken om onze eigen bakcpack in wilg te maken Tijdens de eerste twee delen van de cursus leren we verschillende technieken, om het werken met wilg wat in de vingers te krijgen. Lieve begeleidt ons stap voor stap doorheen dit proces. De 3 delen gaan door op 3 verschillende data. Omdat deze opbouw noodzakelijk is, kan je je niet inschrijven voor een afzonderlijke workshop.


Module 1: asymmetrische mand (weekend workshop 8-09/07/2023)


In dit werkstuk leren we een ronde bodem, opstaken, kim , Frans en Hollandse eer en een voet maken. Deze mand is gemakkelijk te hanteren wanneer je je craftmateriaal wenst mee te nemen op verplaatsing.Module 2: schoudertas (dag workshop 26/08/2023)


Deze multifucntionele mand wordt gemaakt met een rechthoekige bodem met ingewerkte staken, een kim, Hollandse eer (ev met fantasie) en een rand. Een handige en gemakkelijke plukmand!Module 3: backpack (weekend workshop 21-22/10/2023)


De voorgaande cursusdagen zijn een mooie voorbereiding om de ovale bodem, het opstaken, de kim, Holllandse en Franse eer, het verhoogje, rand en voet goed te kunnen toepassen op deze leuke backpac

Het soort wilg (en hiermee ook de kleuren) kunnen variëren. Dit is afhankelijk van wat er op dat moment voorradig is.Prijs: 550 euro/pp (les en alle materialen inbegrepen)

Datum:   module 1  : 8-9/07/2023   asymmetrische mand

               module 2  : 26/08/2023   schoudertas

               module 3 :  21-22/10/2023   backpack


Locatie:   afhankelijk van het weer: het Lepelbos(Groenehove Torhout) OF House of Time (Brugge)


Aantal deelnemers: max 8
Voorkennis: niet nodig
Overnachting:   In het Lepelbos kan er overnacht worden in de hut (6 matrassen aanwezig, zelf slaapzak-hoeslaken-kussen meebrengen) of buiten (zelf tent en matras meebrengen)10 euro/pp/pn


Inclusief:   alle materialen, koffie - thee - vruchtensap
Exclusief:  Picknick. Indien je blijft overnachten spreken we via potluck af voor het avondmaal, Er is de 

                  mogelijkheid tot koken/opwarmen op kampvuur of gasvuurtje.Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar harald@lepelhuis.be